Tévézz Okosan!

A gyerekek ki sem mozdulnak a lakásból, csak kapcsolgatják a tévét céltalanul és bámulják a képernyőt. Ugye ismerős helyzet? És ilyenkor a szülő többnyire tehetetlennek érzi magát. Pedig a tévé valódi élményt is nyújthatna a csemetéknek.

A televízió tele van izgalmas és tartalmas kalandokkal, amelyek segítenek a gyerekek fejlődésében, érdeklődésük felkeltésében, a világ megismerésében, az élményszerű tanulásban. Csak nem könnyű megtalálni ezeket a műsorokat a kábeltévés szolgáltatások hihetetlenül gazdag kínálatában. A Tévézz okosan! weboldal éppen azért jött létre, hogy segítsen a gyermekeknek és a szülőknek eligazodni, hogy együtt rátalálhassanak a legjobb otthoni kalandokra.
A tévé is – mint a technika annyi más vívmánya – nem önmagában jó vagy rossz. Attól függ, hogyan használjuk. Miért ne használhatnánk hát okosan? Nem elég leültetni a gyereket a tévé elé, de valóban tartalmas, értékes műsorokat is ajánlani kellene neki – ebben segít a Tévézz okosan! honlap.


Miben segít a Tévézz okosan! Önnek és gyermekének?

  • műsorajánlókkal könnyen eligazodhat az óriási csatornakínálatban: gyermekpszichológusok ajánlásában, napi és heti bontásban megtalálja a gyerek számára biztonsággal nézhető, erőszakmentes, érdekes csatornákat, az igazán értékes, színvonalas műsorokat,
  • a tanulásban is segíthet gyermekének a tananyaghoz kapcsolódó különleges ismeretterjesztő műsorok ajánlásával,
  • aktivizálja a gyereket: az újdonság erejével ható, megragadó műsorok új ismeretek megszerzésére ösztönzik, s felmerülő kérdései az adott területen további búvárkodásra serkentik,
  • választ kap a kérdéseire, ha bizonytalan abban, mikor, mennyit tévézhet a gyerek, ha kételyei vannak, mit nézhet meg, ha tudni szeretné, hogyan hatnak a kicsikre a nem gyereknek való tartalmak, s mely műsoroknál van szükség arra, hogy együtt üljenek a képernyő elé
  • megismerheti, hogyan működik a gyerekzár, ha biztos akar lenni abban, hogy gyermeke semmiképpen ne találkozzon kiskorúakat érintő káros tartalmakkal

Ezekről is olvashat:

01

Mit kezdjünk az erőszakos tartalmakkal?

A képernyő előtt ülve óhatatlanul felmerül az aggódó szülőben a kérdés: Mi a teendőd, ha a gyermeked erőszakos tartalmakat közvetítő hírekbe fut a tévében? Lövöldözések, terrorista-támadások, természeti katasztrófák, világvége jóslatok, helyi tudósítások elveszett gyerekekről... Mindez a felnőttek számára is éppen elég megterhelő hírfolyam, a gyerekekről nem is beszélve. Szinte lehetetlenségnek tűnik, hogy kiszűrjük ezeket az információs csatornákat. Jogosan tesszük fel kérdést, hogyan kímélhetnénk meg gyermekeinket ezektől a hatásoktól.
Tovább


A Z-generáció, a tévé és a technikai fejlődés

02Ellentmondások jellemzik a Z-generációsok televízióhoz való viszonyát. Bár az utóbbi években növekedett a tévézéssel eltöltött idő a korcsoportban, a szabadidős tevékenységek közül évek óta az internetezés vezet. S míg a televízió általános megítélése a 15-24 évesek között a legrosszabb, a médiumnak sikerült megőriznie közösségteremtő funkcióit a családon belül és kívül egyaránt.
Olvass tovább

 

 

Videojáték: a jövő oktatási módszere

03Meg kellene engednie a szülőnek, hogy a gyermeke annyit játsszon videojátékokkal, amennyit csak akar – ezzel a provokatív felvetéssel állt elő Peter Gray, a Boston College pszichológiaprofesszora.
A fiatalok természetes tanulási folyamatait vizsgáló Gray szerint nem véletlen, hogy a modern kor gyermekeinek választása leggyakrabban a videojátékokra esik, ha szabadidejüket akarják eltölteni. Úgy véli, a gyerekek ösztönösen tudják, hogy a játék során olyan készségeik fejlődnek, amik elengedhetetlenek a boldoguláshoz a mai világban.
Olvass tovább

 

 

04Mikortól és mennyit tévéznek a gyerekek?

A három év alattiak nagy része rendszeresen leül a képernyő elé, de az átlagos adatok mellett a valóságban jelentős eltérések tapasztalhatók, a szülők korától, végzettségétől, lakóhelyétől, a családok méretétől és médiatudatosságától függően.
A 16 évesnél fiatalabbak tévénézési szokásait vizsgálta a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, persze a szüleik információi alapján.

 

Videók

Másképp lázadó generáció (Prof.Dr. Kósa Éva médiakutató, pszichológus)

05.

Gyerekszájjal a gyerekzárról:

 06.